Hoe duur was de suiker?



“Hoe duur was de suiker?” is het meest gelezen Surinaamse boek in Nederland en het meest gelezen boek in Suriname. Debuutroman van Cynthia McLeod, verscheen in 1987 en sloeg in als een bom. Eerste historische roman over de slaventijd in Suriname.


Cynthia McLeod, schrijfster van
‘Hoe duur was de Suiker?’


Het beschrijft de levens van twee zusjes uit een Joodse plantage-familie en de levens van een aantal van hun slaven. Als je begint aan het boek, lijkt het net of je een jeugdboek aan het lezen bent, zo simpel is de taal. Maar het verhaal is meeslepend en als je begint, kun je het niet wegleggen. Met deze stijl van schrijven heeft McLeod veel lezers aan zich gebonden en dat is precies de bedoeling, want ze wil dat mensen meer te weten komen over de donkere periode van de slavernij.

Nederlandse lerares

Cynthia McLeod was een van de eerste Surinaamse mensen die Nederlands gaf op een middelbare school in Suriname, ze vertelde veel over de geschiedenis van Suriname in de klas en de leerlingen zeiden: “Juf, je moet gaan schrijven”.

Is ze uiteindelijk gaan doen. Ze schreef na “Hoe duur was de suiker?” nog vier historische romans over het plantageleven in de achttiende eeuw in Suriname. En van Elizabeth Samson, de eerste vrije zwarte vrouw die rijk werd, verscheen een studie, een roman en een toneeltekst.

Geschiedenis

Cynthia McLeod probeert bij scholieren belangstelling te kweken voor hun geschiedenis. Van het geld dat “Hoe duur was de suiker?” opleverde, heeft ze een oude boot laten opknappen, waarmee ze reisjes met schoolklassen maakt. Zij vertelt dan over de geschiedenis en de kinderen zien het met eigen ogen. Ook aardrijkskunde en biologie wordt vanaf die boot gegeven.


Ze heeft ook een docudrama van zo’n reis met een klas gemaakt. Die klas ziet historische plekken en speelt ook de geschiedenis na. Op scholen in Suriname, de Antillen en Nederland wordt dat gebruikt als lesma-teriaal.

Ze schrijft ook over de meer recente geschiedenis van Suriname (jaren 80).

Ook “…de revolutie niet begrepen”. (2005) is goed ontvangen door jonge mensen die niet precies wisten wat er gebeurd is in het land. Ze is trouwens de dochter van dr. Johan Ferrier, de laatste gouverneur voor Nederland in Suriname en Suriname’s eerste president.