Nooit meer StatenverkiezingenMinisterpresident Emily de Jongh-Elhage (PAR) heeft duidelijk gemaakt dat er in 2010, onder geen enkele voorwaarde, nieuwe Statenverkiezingen zullen worden gehouden. ,,We werken hard aan de ontmanteling van de Antillen. We werken hard om die ontmanteling op tijd klaar te hebben zodat in 2010 de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten van start kunnen (dus ook de BES-eilanden).

Er zullen dan ook geen nieuwe verkie-zingen voor de Staten komen en ook geen nieuwe Antilliaanse regering. In 2010 nos tur ta bai kas (gaan we allemaal naar huis). En geven we de ruimte aan de nieuwe landen (en de BES-eilanden). In mei van dit jaar heeft de Antilliaanse regering advies gevraagd aan de Raad van State van het Koninkrijk wat er moet worden gedaan met de Statenverkiezingen die in 2010 moeten worden gehouden.

De Jongh-Elhage sprak zich niet uit over uitstel. ,,De enige verkiezingen die in 2010 zullen worden gehouden is voor de nieuwe landen, niet voor de oude Antillen”.

De premier heeft gelijk als ze bedoelt dat het onverstandig zou zijn om nieuwe Statenverkiezingen uit te schrijven in 2010. Als we aan dit proces nooit een einde maken, dan blijft de onzekerheid bestaan. Die onzekerheid is niet goed voor de economie, noch voor de politieke rust. In zoverre zijn we het met de premier eens. Hoe sneller de ontmanteling rond is, hoe beter. Voor nu.

Waarom ‘voor nu’? Wij zijn ervan overtuigd dat de ontmanteling de opmaat zal zijn voor een nieuwe unie tussen de eilanden, die gedurende de komende jaren zich zal vormen. Dit keer opgebouwd ‘from the bottom up’, waarbij enkele simpele principes de structuur zullen bepalen, zoals: a) Basis-soevereiniteit van elk eiland; b) Alleen samenwerking tot wederzijds voordeel; c) Alleen samenwerking op basis van gelijkheid en vrijwilligheid.

Indien goed uitgewerkt is het voor de eilanden goedkoper om een nieuwe eenheid te vormen. Bovendien willen de mensen dat ook, mits gebaseerd op voormelde principes. Er is geen haast. Eerst de huidige wijzigingen implementeren!